fbpx

Zanimljivosti o Nizozemskoj

Zanimljivosti o Nizozemskoj

Zanimljivosti o Nizozemskoj

Zanimljivosti o Nizozemskoj: vjetrenjače, gin i mrkve

Osim tulipana, vjetrenjača, klompica, gaude i mnogih drugih stvari, Nizozemska više stoji iza još više zanimljivih stvari i činjenica. 

  1. Nizozemska se može pohvaliti najvišim muškarcima na svijetu, 182.5 cm u prosjeku, dok se s druge strane Španjolci kao najniži među europskim zemljama mogu pohvaliti tek sa 170 cm visine. Hrvatski muškarci mogu se pohvaliti sa 180.78 cm.
  2. Od siječnja 2020, Nizozemska se prestala službeno brendirati kao “Holland” iako su dotad ponosno isticali ime Holland kao nacionalni identitet u turističkim porukama.
  3. Najgušće naseljeni dio Europe je upravo Nizozemska gdje za razliku od Hrvatske stanovi i kuće ne ostaju dugo na prodaji, a tijekom COVID-19 pandemije razvili su i online razgledavanja i licitiranje za nekretnine. Za razliku od hrvatskih 73, u Nizozemskoj je naseljenost čak 508 ljudi po četvornom kilometru.
  4. Čak ⅓ Nizozemske nalazi se ispod razine mora, dok su jednu cijelu pokrajinu (Flevoland) umjetno napravili 1986. na bazi poldera te danas tvori najveći umjetni otok na svijetu. 
  5. Samo Amsterdam ima preko 1200 mostova, a u cijeloj Nizozemskoj nalazi se preko 1000 vjetrenjača koje su jedan od zaštitnih znakova države.
  6. Nizozemska je prva zemlja koja je legalizirala istospolne zajednice na svijetu. Od 1.1.1998. moguće je registrirati partnerstvo, dok su istospolni brakovi legalizirani tri godine kasnije.
  7. Narančaste mrkve su Nizozemci počeli uzgajati križanjem ljubičastih i žutih mrkvi početkom 16. stoljeća kako bi istaknuli boju kao simbol svoje neovisnosti, a kompletno narančasta mrkva kreirana je u čast nizozemskog kralja iz Orange-Nassau dinastije u 17. stoljeću te je sad službena boja monarhije.
  8. Broj bicikli (22 milijuna) je veći od broja stanovnika (17 milijuna), a na nizozemskim prometnicama rijetko ćete vidjeti ikoga sa zaštitnom kacigom. Zašto? Vjeruju da pozitivnim brendiranjem mogu utjecati na stanovnike da se radije odluče za biciklu umjesto auto ili javnog prijevoza, a sve kako bi smanjili zagađenje okoliša i prometne gužve. 
  9. Nizozemci su zaslužni i za kreiranje alkoholnog pića gin. Nizozemski fizičar Fanciscus Sylvius spremio je piće oko 1550. godine i koristio ga u medicinske svrhe.
  10. Čak ⅕ stanovnika u Nizozemskoj dolazi s nenizozemskom pozadinom. Oko 4 milijuna su stranci, a oko polovice te brojke čine Turci, Marokanci, Surinamci te stanovnici karipskih Antila. Rotterdam primjerice ima 54% stanovnika s nenizozemskom pozadinom dok je u Amsterdamu to jedna od tri osobe.

Nizozemska nudi i mnoge druge zanimljive informacije, a obrazovni sustav nudi puno mogućnosti i fleksibilnost za svakog studenta. 

Želiš saznati više o studijima u Nizozemskoj, ali ne znaš otkud krenuti ili ti trebaju kratke smjernice kako do svog cilja? Provjeri ponudu fakultetskih programa ili odaberi uslugu koja odgovara baš tvojoj namjeni. 

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *