fbpx

Cijena školarine u Nizozemskoj

Cijena školarine u Nizozemskoj

Koja je cijena školarine u Nizozemskoj? Kako platiti studij te mogu li dobiti financijsku pomoć kod plaćanja školarine? Sve su ovo neka od prvih pitanja koja ćeš si vjerojatno postaviti ako razmišljaš o obrazovanju u inozemstvu. 

Iznos školarine ovisi o tvom državljanstvu- jedna cijena odnosi se na državljane zemalja članica EU/EEA (uključujuči Švicarsku i Surinam), a druga cijena na državljane zemalja van te kategorije. Tako ćete naići na pojmove “statutory fees” i “institutional fees”. Institutional naknada je realna cijena školarine na određenom fakultetu te iznosi, ovisno o fakultetu, u prosjeku 6000-15000€ za preddiplomske programe i 8000-20000€ za diplomske programe.  

Cijena školarine u Nizozemskoj

Nizozemska je, međutim, odlučila da studenti s područja EU/EEA (+ Švicarska i Surinam) plaćaju samo statutory naknadu (tj. samo dio realne cijene) koja iznosi u prosjeku 2100€ za preddiplomske i diplomske studije. Također, brucoši iz ovih zemalja imaju popust od 50% na prvu godinu preddiplomskog studija te stoga plaćaju samo polovičan iznos za tu godinu. 

Članstvo RH u Europskoj Uniji sa sobom nosi i druge prednosti za nas studente u Nizozemskoj. Jedna od tih je da uz snižene cijene školarina, možete dobiti pomoć kod plaćanja istih od Nizozemske. Moguće je prijaviti se za student finance (“studiefinanciering”) koji, osim posuđivanja novca u obliku nenamjenskog kredita, nudi i opciju pokrivanja troškova školarine. 

Ova vrsta financiranja studenata se zove tuition fee credit te može pokrivati čitav iznos školarine. Ovaj novac dobijate od Nizozemske države na posudbu te ga po završetku studija morate vratiti.

Ako te zanima više o troškovima života, poslovima i financiranju studija u Nizozemskoj pogledaj još naših blog objava.

Za više informacija o cijenama školarine i studijima u Nizozemskoj, posjeti theswipe.eu i kontaktiraj nas!

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *