fbpx

Financiranje studija u Nizozemskoj

Financiranje studija u Nizozemskoj

Financiranje studija u Nizozemskoj

Jedna od brojnih misija The Swipe-a je isticanje činjenice da studiranje u inozemstvu ne mora nužno biti rezervirano samo za studente iz imućnijih obitelji. Razumijemo da financiranje studija u Nizozemskoj mnogima predstavlja prepreku u ostvarivanju ambicija ukoliko se one nalaze van granica Republike Hrvatske. Stoga smo mi tu da ti pružimo informacije i ukažemo na opcije koje možeš iskoristiti da premostiš tu prepreku.

Mnogi studenti su svjesni da se ne mogu osloniti na svoje roditelje da im pokriju troškove življenja i studiranja u inozemstvu, pa tako i neki članovi The Swipa tima. Upravo zbog takvih situacija, Nizozemska pruža (međunarodnim) studentima mogućnost financiranja u obliku posudbe ili poklona. Paket studentskih financija („studiefinanciering“) obuhvaća 4 dijela: studentski kredit, putni troškovi, dopunska subvencija, te školarina. Moguće je zatražiti sve 4 kategorije, ali ne i obavezno. Jedna ili više zasebnih kategorija su također moguće.

Studentski kredit

Ovaj oblik financiranja je posudba od države te ga morate otplatiti nakon završetka studija. Odplaćivanje dolazi s vrlo povoljnim uvjetima, ukljućujuči kamatnu stopu od 0%, ali ona je podložna promjenama iz godine u godinu. Iznos studentskog kredita je do oko €500 i moguće ga je otkazati u bilo kojem trenutku.

Putni troškovi

Ukoliko ne živiš u istom gradu u kojem se nalazi tvoj fakultet ili se samo želiš nesmetano kretati Nizozemskom uz pomoć javnog prijevoza, plaćeni putni troškovi su vrlo korisna opcija. Javni prijevoz u Nizozemskoj plaća se većinom preko kartice za javni prijevoz (OV-chipkaart). Ona se može iskoristiti na vlakove, autobuse, tramvaje i ostala sredstva. Aktiviranjem opcije plaćenih putnih troškova može ti biti omogućeno neograničeno putovanje tijekom tjedna ili vikenda, ovisno na što se odlučiš. 

Dopunska subvencija

Odlučiš li se za dopunsku subvenciju, trebat ćeš priložiti primanja svojih roditelja od 2 godine prije godine za koju tražiš subvenciju. Ako godišnja primanja tvojih roditelja ne prelaze određeni iznos, možeš dobiti do oko €400. Dopunska subvencija je poklon te je ne moraš vratiti ako završiš svoje obrazovanje u roku od 10 godina.

Školarina

Unatoč tomu što cijena fakulteta nije izrazito visoka, svejedno je moguće zatražiti pomoć pri plaćanju. Financiranje školarine od strane države pokriva čitavi iznos školarine te je također dobijaš na poklon ako na vrijeme završiš studij.

Ako se odlučiš prijaviti za studentsko financiranje, to ćeš učiniti preko stranice nizozemskog ministarstva obrazovanja (DUO) te tamo možeš pronaći sve detalje i uvjete.

Osim školarina, subvencija i kredita možeš se financirati tako da pronađeš studentski posao, za više informacija pogledaj naš blog o studentskim poslovima u Nizozemskoj.

Za više informacija o financijama, fakultetima i mogućnostima u Nizozemskoj kontaktiraj TheSwipe i pročitaj što mi radimo putem naše web stranice theswipe.eu.

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *