fbpx

Javni prijevoz i transport u Nizozemskoj

Javni prijevoz i transport u Nizozemskoj

Javni prijevoz i transport u Nizozemskoj

S obzirom da je riječ o najgušće naseljenom području u Europi, ali i zemlji s najvećom komercijalnom lukom i ekonomskom i pravnom ulazu u zapadnu Europu, transport u Nizozemskoj jednostavno mora biti savršen. 

Tako se Nizozemska može pohvaliti fantastičnom infrastrukturom, brzom mrežom vlakova te brojnim međunarodnim aerodromima koji olakšavaju putovanje u i iz Nizozemske. 

Pokrivenost prijevoznog sustava je velika te javnim prijevozom možete stići skoro svugdje gdje želite. Vlakovi su izuzetno točni i česti te u slučaju ikakve promjene odmah budete obaviješteni putem mobilne aplikacije.

Tips & tricks

  1. Ukoliko putujete javnim prijevozom do svog fakulteta ili posla, razmislite o kupovini OV kartice. OV kartica se nadopunjuje online ili na jednom od uređaja na željezničkim stanicama, a na njoj morate imati minimalno €20 kako biste mogli putovati. Izuzetno je bitno prije/nakon putovanja vlakom, autobusom ili metroom fizički prijaviti/odjaviti putovanje sa skeniranjem kartice pri izlazu jer inače riskirate kaznu/iznos najdulje rute u mreži kao cijenu putovanja umjesto plaćanja po kilometru rute. 
  2. Ako se ne želite službenu OV karticu s identifikacijskom slikom i želite koji put posuditi nekome od prijatelja svoju, uvijek možete nabaviti anonimnu OV karticu u supermarketima, tobacco dućanima, uredima za karte pri centralnim stanicama gradova ili na automatima. Za turističke potrebe postoji i jednodnevna jednokratna kartica. Više informacija o samom prijevozu i učestalosti prijevoznog sredstva po svakoj ruti možete pronaći ovdje: http://journeyplanner.9292.nl (a zgodno je uvijek imati aplikacije “9292” za generalni transport i “NS” za raspored vlakova na svom pametnom uređaju).
  3. Studentima koji ostvaruju određene uvjete (link) omogućeno je putem Studiefinanciering stipendije dobiti i studentsku OV karticu s besplatnim putovanjem što vrijedi ili za radne dane ili za vikend te to sami birate što vam više odgovara. 
  4. Ukoliko živite u gradu gdje i studirate i radite ili jednostavno volite koristiti biciklu, onda nastavite samo s biciklom kao najjeftinijim i najjednostavnijim prijevoznim sredstvom. Bez obzira na način prijevoza do fakulteta ili posla, nabavite korištenu biciklu umjesto nove, no uložite u barem jedan dobar lokot. Nove bicikle mogu biti i jako skupe, a krađe su relativno česte.
  5. Za rekreaciju, ali i prijevoz, bicikla je savršena upravo jer je Nizozemska omogućila postojanje najveće mreže biciklističkih staza (15.000 km) od čega je većina pokrivena senzorima koji mijenjaju semaforsko svjetlo dok prilazite raskršćima. Za vikend zanimaciju možete istražiti područje u kojem živite upravo uz pomoć bicikle i GPS-a.
  6. Biciklistička pravila uključuju pravo prolaza za onog desno od vas u skoro svakom slučaju osim ako ne postoji znak na samom trotoaru koji ukazuje na drugačije. Obavezne stavke su imati prednja i stražnja svjetla na bicikli i koristiti ih u mraku i ne telefonirati koristeći ruku/e jer inače jedan od prometnih redara može propisati financijsku kaznu. Isto tako, biciklistima je, logično, zabranjeno prometovanje autocestom, a za skretanje se mora ukazivati rukom.

Pravila postoje skoro za sve, a to znači imati vrlo uređeno društvo u većini segmenata pa tako i za sam transport u Nizozemskoj. Više informacija možete pronaći na našem blogu, a ako smatrate studij u Nizozemskoj atraktivnim, pogledajte i našu ponudu i kako mi možemo pomoći u ostvarivanju takvog cilja.

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *