fbpx
Nakon ili uz studij: posao u Nizozemskoj

Nakon ili uz studij: posao u Nizozemskoj

Upisao/la si se na studij u Nizozemskoj, ali želiš nešto više uz sam studij ili želiš započeti karijeru? Vrlo moguć scenarij. No, kako do posla? Savjetujemo te kako pronaći svoj prvi posao u Nizozemskoj nakon studija.

Nizozemska je zemlja izuzetne inovativnosti i poduzetnosti zbog čega ima brzo-rastuće industrije i ključan je igrač u poslovnom svijetu. Glavni sektori kao što su tehnološka industrija, logistika, kemikalije, kreativa, hortikultura, poljoprivreda i pomorski promet imaju iznimne mogućnosti zapošljavanja. Među njima su i neke od najvećih nizozemskih multinacionalnih kompanija poput: Philipsa, KLM-a, Shella, ING-a i Unilevera, koje često objavljuju natječaje za poslove, prakse i pripravništva.

Istovremeno, prosječna početna bruto plaća u Nizozemskoj za netom diplomiranog studenta diplomskog studija, ovisno o području i regiji, iznosi oko €2.600, plaće za studentske prakse između €300 do €900, a plaće za pripravništva mogu iznositi između €1.000 i €1.800 na mjesec. Part time poslovi poput dostavljanja paketa i hrane, inventarizacije, punjenja polica i sličnog plaćaju između €23,33 do €77,76 na dan, ovisno o tome koliko imaš godina, prema minimalcima za 2021.

Znanje nizozemskog jezika značajno povećava priliku za zapošljavanjem, no moguće je pronaći priliku i samo uz znanje engleskog jezika.

Kako do prakse, pripravništva ili posla? 

  1. Uredi svoj CV/životopis
  2. Ažuriraj svoj LinkedIn profil i poveži se s relevantnim recruiterima iz industrije koja te zanima
  3. Napiši cover pismo za specifičan posao
  4. Prati dress code za intervju, online ili offline
  5. Budi svoj/a i iskaži interes postavljanjem pitanja tijekom intervjua
  6. Nakon intervjua pošalji mail zahvale kako bi ti se šanse za zapošljavanjem povećale
  7. Čekaj finalnu odluku

Ali gdje pronaći priliku?

Na stranicama kao što su LinkedIn, Indeed, Monsterboard, Iamexpat, Glassdoor možeš pronaći oglase na raznim jezicima i svim industrijama. Često možeš pronaći i prilike putem karijernog centra svog novog sveučilišta u Nizozemskoj, a u potrazi za pravim sveučilištem i programom za tebe provjeri što ti mi možemo ponuditi.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *