fbpx

OV Chipkaart kartica za javni prijevoz

NS vlak

OV Chipkaart kartica za javni prijevoz

Nizozemska je uistinu malena zemlja, ali kretanje duljim rutama poprilično je nezgodno isključivo s biciklom (recimo između dva grada).

Međutim, kada je riječ o javnom prijevozu, Nizozemska zaslužuje svaku pohvalu za impresivno postignuće pružanja brzog i točnog putovanja vlakom, autobusom, tramvajem i metroom. Upravo zbog toga nije teško povjerovati da se nizozemskom željeznicom koristilo 22,6 milijardi putnika samo u 2018. godini. Kako bi ukrcaj, iskrcaj te generalno kretanje putnika teklo što glađe i brže, Nizozemci su osmislili OV Chipkaart – karticu za javni prijevoz.

OV kartica je kartica koja funkcijom i izgledom podsjeća na pokaznu kartu za umirovljenike u Hrvatskoj te koja se prislanja na čitač pri ulasku i izlasku iz autobusa. OV kartica se od one hrvatske razlikuje po tome što je namijenjena svima koji žele jednostavno koristiti javni prijevoz te se može koristiti za sva sredstva javnog prijevoza, ne samo autobus!

Naravno, javnim prijevozom je moguće koristiti se i bez kartice za javni prijevoz tako što kupiš kartu prije svakog putovanja, međutim jedna od glavnih namjena ove kartice je eliminiranje potrebe za ranijim dolaskom na stanicu ili kolodvor te kupovanje karte svaki put iznova. OV kartica za javni prijevoz se može napuniti određenom svotom novca putem interneta prije putovanja te se zatim samo prislanja na ulazu i izlazu sa stanice ili vozila. Na ovaj način, možeš se odmah pri dolasku na stanicu ukrcati na vlak, tramvaj ili autobus te će se cijena putovanja automatski oduzeti sa OV kartice.

Također, još jedna važna funkcija OV kartice za javni prijevoz je mogućnost korištenja mjesečnih pretplata i studentskih prava besplatnog prijevoza u sklopu studentskog financiranja.

OV kartica

2 vrste OV kartica za javni prijevoz

Prilikom kupovanja Ov kartice imaš opciju izabrati anonimnu ili osobnu karticu. Anonimna kartica nema ime i prezime ni sliku osobe kojoj pripada. To znači da je možeš posuditi nekome za korištenje, ali anonimna kartica ne može biti upotrebljavana za mjesečne pretplate i paket besplatnog prijevoza studentskog financiranja već isključivo kao opcija lakšeg plaćanja putovanja.

Osobna OV kartica na sebi sadrži ime i prezime te sliku vlasnika kartice. Ova vrsta kartice se koristi za sve vrste pretplata i popusta te se ne može posuđivati nikome već je može koristiti samo osoba čije ime je navedeno na kartici.

Pretplate

Ovisno o tome koliko često putuješ, tijekom kojih sati u danu te kojim prijevoznim sredstvom, možeš si znatno smanjiti cijenu putovanja kupovinom mjesečne pretplate. Izbor pretplata je velik te si njima možeš znatno smanjiti ukupnu cijenu putovanja. Dodatna prednost pretplata je što automatski dolaze sa Flex opcijom- to znači da ne moraš nadoplaćivati novac na OV karticu prije putovanja nego se na kraju mjeseca sav potrošeni iznos podmiruje odjednom.

Svaka kompanija za javni prijevoz nudi svoje pretplate te se možeš odlučiti za jednu ili više njih. U nastavnku možeš pronaći pregled prijevoznika i vrsta javnog prijevoza u nizozemskoj te na njihovim stranicama pronaći dodatne pojedinosti o cijenama i uvjetima pretplata.

  1. Arriva pretplate
  2. Connexxion pretplate 
  3. GVB pretplate
  4. Hermes pretplate
  5. HTM pretplate 
  6. NS pretplate 
  7. RET pretplate 
  8. Qbuzz Groningen/Drenthe pretplate 
  9. Syntus/ Keolis pretplate 
  10. U-OV pretplate 

Priča se kako će čak i OV kartica za javni prijevoz kroz nekoliko godina biti izbačena iz upotrebe te se radi na tome da se debitne kartice mogu direktno prislanjati na ulazu i izlazu sa stanice. Za što god se Nizozemci odlučili, ne sumnjamo da će samo dodatno poboljšati i ovako vrlo ugodno iskustvo javnog prijevoza u Nizozemskoj!

Nadamo se da će se i tebi sustav javnog prijevoza u Nizozemskoj svidjeti koliko i nama, a dotad nas možeš kontaktirati i s nama upisati svoj novi studij u Nizozemskoj.

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *