fbpx

Pakiranje za selidbu u Nizozemsku

Ovaj put smo odlučili podijeliti što uključuje pakiranje za selidbu u Nizozemsku. Ipak se seliš u drugu državu, no i dalje si na istom kontinentu. Koliko i kakvu robu uzeti? Treba li uzeti naše hrane? Kako ću sve to prenijeti? I odgovori na mnoga druga zanimljiva pitanja.

Pakiranje za selidbu u Nizozemsku

Tjedan dana prije odlaska je. Budimo realni, u glavi pakiranje kreće puno ranije, ali zadnji tjedan je upravo taj kada se rješavaju svi bitni detalji. Pa krenimo od najbitnijeg.

Dokumenti i novac. Naravno, kao i za putovanje u bilo koju drugu državu, moraš imati sve važeće dokumente, poput putovnice i osobne te vozačke ukoliko imaš položen ispit i želiš ovdje voziti. Idealno bi bilo da sa sobom uzmeš debitnu karticu poput Maestra, s obzirom da su takve kartice preferirane u usporedbi s kreditnim karticama, ali i naspram gotovine. Generalno je ovdje sve moguće platiti karticom, čak i na tržnici kada kupuješ voće i povrće.

Odjeća. Nizozemska je na glasu kao zemlja kiše (molim Riječane da se ne smiju), magle, vjetra i niskih temperatura (barem nižih negoli u Lijepoj Našoj). To znači da spakirana odjeća mora uključivati i toplije komade odjeće poput džempera, felpi/duksi, rukavica, kape, a za zimogrozne možda i termo majice, hlače i čarape. Nizozemska je preravna da ovo koristiš pri skijanju, no kada zapuše vjetar dok pada kiša, a ti na bicikli u 1 ujutro…tko zna? Primark je relativno jeftin lanac dućana odjeće, gdje je moguće, kao plan B, kupiti toplije komade odjeće. Kabanica je must have, no ovdje su dostupne u svim dućanima kao i kišobrani. Veći dio godine trebaš imati “prijelaznu” robu, odnosno lagane jakne i više slojeva koje možeš obući, s obzirom da se vrijeme ovdje jako brzo mijenja. Ljeto također donosi svoje čari pa tako računaj ponijeti i kratke rukave i hlače/suknje/haljine. 

Cipele. Jasno, moraš uzeti barem nekoliko pari cipela. Nizozemci su vrlo praktičan narod, ali ne drže previše do dotjerivanja kao mi. Štikle u noćnim izlascima su rjeđe viđena pojava, a tenisice i čizme omiljeni izbor s obzirom da sjedanje na biciklu nakon nekoliko pića može izgledati komično za neispraksirane. Svakako je preporuka uzeti dobre nepromočive tenisice, čizme, ali i neke sandale ili japanke za ljeto.

Hrana. Paket zimske/čajne (whatever floats your boat), kutija Domaćice ili Napolitanki, Argeta, naša kava, joj što li će mi sve tamo trebati kao okus mog doma? Zasad ovdje još nismo pronašli ni zimsku ni čajnu salamu (još), međutim što se tiče Domaćice, Napolitanku, Franck, Cedevite, Batons štapića, Argeta paštete, Vegete, Ajvara i ostalih namirnica, skoro pa sve se može kupiti u većim gradovima. Tupperware s maminim sarmama ili pašticadom je ono što će ti zagrijati i želudac i dušu kada dođeš ovdje. Uzmeš makar jednu posudu i staviš u frizer po dolasku, a kada dođe kriza, imaš nešto za uljepšati si dan.

Sport. Sportski centri nude mnogobrojne sportske mogućnosti pa tako možeš spakirati i sportsku robu, tenisice, kupaći kostim i sportski ručnik.

Zanima te više o životu i studiju u Nizozemskoj? Zaprati nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, LinkedIn ili pošalji mail putem info@theswipe.eu.

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *