fbpx

Moj prvi tjedan u Nizozemskoj

Moj prvi tijedan u Nizozemskoj

Moj prvi tjedan u Nizozemskoj

U mom slučaju, moj prvi tjedan u Nizozemskoj i prvi tjedan na nizozemskom fakultetu su dva vrlo različita pojma. Naime, u Nizozemsku sam se preselio godinu dana ranije nego sam ondje upisao fakultet. Do te odluke sam došao iz više razloga; jedan od njih je jer je rok za prijavu na fakultete za tu školsku godinu već prošao dok sam ja smogao hrabrosti studirati u inozemstvu, a drugi razlog su vrlo primamljive nizozemske satnice za poslove te sam se odlučio zaposliti dok ne krenem sa studijem.

Moj prvi tjedan života u Nizozemskoj bio je neočekivano ugodno i opušteno iskustvo. Za veliku većinu te opuštenosti zaslužan je suosnivač TheSwipe-a i moj trenutni cimer Nikola koji je već živio i strudirao u Nizozemskoj godinu prije mog dolaska te je sam izdržao najveći izazov pronalaska smještaja pa sam ja to čitavo iskustvo zaobišao i došao na gotovo. Bezbrižan oko smještaja, napustio sam Hrvatsku avionom te sletio u Amsterdam gdje me dočekao Nikola te smo se uputili u Tilburg. Prvih nekoliko dana sam „dolazio sebi“, prijavio se u općini i dobio BSN, otvorio bankovni račun te slao prijave za neke studentske poslove. Kroz nekoliko dana, dobio sam odgovor od jedne kompanije koja zapošljava ranike za rad u skladištu kao „order picker“ (stavljanje artikala sa polica u kutije koje se onda spremaju za dostavu). Otišao sam na razgovor za posao, dobio obilazak svog novog ranog mjesta te entuzijastično prihvatio svoj novi posao na narednih nekoliko mjeseci.

Godina dana privikavanja na život u stranoj zemlji pokazala se iznimno korisnom jer sam tijekom tog vremena stekao prijateljstva, rješio administrativni aspekt preseljenja te naučio mnoge korisne „tips & tricks“ za navigiranje života u Nizozemskoj, a sve to vrlo opuštenim tempom bez treme i izbezumljenosti koju donosi početak akademske godine i uvodni tjedan na fakultetu koji dolaze sa svojim jedinstvenim izazovima.

prvi tjedan u nizozemskoj

Prvi tjedan studiranja u Nizozemskoj, uvjerio sam se koliko mi je to privikavanje bilo korisno nakon što sam čuo koliko mojih kolega sa fakulteta muče neka pitanja i nejasnoće koje sam ja savladao u prethodnih godinu dana, povrh stresa kojeg donosi nova sredina, fakultet i ljudi. Osim što mi je bilo olakšanje da se ne moram brinuti oko nekoliko slojeva stresa, bilo mi je drago da mogu pomoći svojim kolegama sa savjetima i uputama. Što se tiče samog iskustva tijekom uvodnog tjedna na sveučilištu u Utrecht-u, bio sam vrlo ugodno iznenaden futurističkim izgledom i veličinom kampusa, entuzijazmom profesora te željom svih zaposlenika sveučilišta i starijih studenata da nam pomognu osjećati se što ugodnije i dobrodošlo na novom fakultetu.

Iako je čitavi pristup i način studiranja u Nizozemskoj u potpunosti drugačiji nego u Hrvatskoj, oduševilo me razumijevanje profesora i ostalih zaposlenika fakulteta da ne dolaze svi studenti iz istih kultura i sustava te su iznimno pristupačni i spremni pomoći čak i oko najbanalnijih pitanja, stoga se ne ustručavajte pitati što god vam treba! Prvi službeni dan nove akademske godine došao sam na fakultet na početak Introduction Week-a, uvodnog tjedna prve godine studija. Taj dan smo se upoznali s koordinatorom smjera- osobu zaduženu za organizciju i pomoć studentima, predavače prvih predmeta te godine te studente sa viših godina studija. Čitavi prvi dan smo se upoznavali jedni s drugima te nam se objašnjavalo kako će prva godina studija izgledati i što se od nas očekuje. Nakon što smo se svi brucoši predstavili, uputili smo se u park ipred zgrade fakulteta gdje smo dobili beplatnu pizzu, upoznali se s nekim od studentskih udruga te sudjelovali u društvenim igrama koje su organizirali stariji studenti kako bi nas zbližili i opustili. Svi ostali dani uvodnog tjedan su se nažalost održali online preko Zoom platforme kao i sva predavanja prve godine. Srećom, moj studijski smjer dolazi s laboratorijskim vježbama koje se ne mogu zamjeniti online alternativom pa sam ipak imao iskustvo odlaska uživo na kampus tokom cijele godine za razliku od mnogih drugih studenata. 

Pored mnogih oduševljenja sa ovom državom, morao sam se suočiti i s nekoliko kulturnih šokova. Iako smo niti dvije tisuće kilometara udaljene države, kod prvog susreta sa životom u Nizozemskoj, ona i Hrvatska čine se kao dva različita svijeta (možda je ovo jedinstveno iskustvo za mene s obzirom da se prije dolaska u Nizozemsku nisam pretjerano naputovao). Neke od glavnih, ma koliko god banalnih, promjena na koje sam se trebao naviknuti bile su: odlazak u kupovinu namirnica (dijelom zbog drugačijeg jezika na pakovanjima, novih namirnica i pravila vezana za plaćanje), sudjelovanje u prometu preplavljenom biciklama kao pješak, a zatim i kao biciklist, te mnogobrojna druga pravila ponašanja i društvene norme koje su posebno namjenjene za čak i najsitnije detalje svakodnevnice. Iako ova pravila i norme nisu ništa ekstremno, s njima smo se rijetko susretali u Hrvatskoj, poput pravila da se na pokretnim stepenicama obavezno drži s desne strane kako bi lijeva strana ostala slobodna za ljude u žurbi, također se ispravne strane treba držati na biciklističkim stazama te pločnicima ovisno u kojem se smjeru krećete. Rijetko se za njihovo kršenje izdaje kazna (osim u slučaju bicikli), ali su one integralni dio nizozemskog društva zbog kojih ono vjerovatno i funkcionira tako glatko.

Za dodatna iskustva iz druge perspektive, skoknite na Isabellin blog te pročitajte o njenom prvom dojmu Nizozemske! A za samu uslugu upisa na studij u Nizozemskoj obratite nam se putem maila info@theswipe.eu ili kontaktne forme.

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *