fbpx

Studiranje u Nizozemskoj u vrijeme pandemije?

Studiranje u Nizozemskoj u vrijeme pandemije

Studiranje u Nizozemskoj u vrijeme pandemije

U vrijeme pandemije koja je prisutna u cijelom svijetu, naš način života se promijenio iz temelja. Sve poslovne kao i studentske aktivnosti su prebačene u virtualni svijet sa minimalnim socijalnim kontaktom. Nizozemska može ponuditi puno za svakoga od raznih žanra koncerata, muzeja do velikih festivala za koje ćemo se nažalost morati još malo strpjeti. To najviše ograničava stvarno studentsko iskustvo studiranja u Nizozemskoj od partijanja cijele noći do odlaska na predavanja. 

Studentski život se drastično promijenio i više ne izgleda kao u 2019. Sva partyjanja su se svela na manje grupe ljudi koje se druže unutar vlastitih domova što zapravo predstavlja kvalitetnija druženja. Vratili smo se malo u djetinjstvo igrajući sve moguće društvene igre od Uno-a do Monopoly-a te čak otkrili i novu igru oduševljeni nizozemskim vlakovima koju toplo preporučamo, a to je Ticket to Ride Europe. 

U međuvremenu dok se odmaramo od društvenih igara, vrijeme provodimo kuhajući i tražeći naše namirnice te smo zbog Cedevite i Čajne otišli čak do Rotterdama gdje se nalazi Balkan Shop. 

No vratimo se mi na činjenicu da zapravo studiramo bez odlazaka na fakultet. Mnogi se pitaju kako zaista izgleda studirati u Nizozemskoj kao internacionalni student u vrijeme pandemije. Sva predavanja se odvijaju online dok se daje prednosti studentima prve godine u obliku da imaju određeni broj predavanja na fakultetu poštujući mjere zaštite radi lakše prilagodbe. Oblik predavanja koji su online zavisi od predmeta, ali pretežito su live predavanja putem Zooma da se postigne maksimalna interakcija. Većina predavanja su snimljena tako da se mogu i kasnije pogledati što zahtjeva veliku samokontrolu da se stvarno gleda Zoom, a ne Netflix. Profesori su dostupniji više nego ikad putem maila te odgovaraju stvarno brzo na sva vaša pitanja vezana uz predavanja i grupne projekte.

Što se tiče ispita, svi ispiti su ponuđeni da se polažu online no također je ponuđena opcija polaganja ispita na kampusu za studente koji su trenutno u Nizozemskoj. Virtualno polaganje ispita znači da ćeš se prijaviti za ispit te će ispit postati dostupan online na jednoj od digitalnih platformi poput Canvas i BlackBoard i biti će nadziran kroz Proctorio. Proctorio je program koji ćeš instalirati na svoj laptop i aktivirati prije ispita. Program će nadzirati tebe kroz aktiviranu kameru i mikrofon tako da se provjeri da ne koristiš dodatna sredstva i da ti netko ne pomaže tijekom ispita. Ako se dogodi kakva smetnja, naprimjer da ti baš tada dostave paket iz Zare, možeš kasnije napisati što se dogodilo i kažeš u koje vrijeme od početka ispita te će oni provjeriti na snimci da utvrde da nije bilo varanja.  

Premda ovo sve zvuči kao iz nekog futurističkog filma, svi željno iščekujemo povratak u našu staru rutinu što podrazumijeva odlazak na predavanja na kampus. Iako je trenutno teško prognozirati što nam jesen donosi te kako će se situacija dalje razvijati, svi se nadaju da ćemo se na jesen polako vraćati na kampus barem jednom tjedno. 

Želiš saznati više o našem iskustvu kako izgleda studiranje u Nizozemskoj u vrijeme pandemije? Kontaktiraj nas i dogovoriti ćemo individualne konzultacije.

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *