fbpx

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Nizozemska je nadaleko poznata kao izvrsna destinacija za visoko kvalitetno obrazovanje te bogat i uzbudljiv studentski život. To je do naglaska posebno došlo u posljednjih nekoliko godina tijekom kojih se broj međunarodnih studenata drastično povećao. Ukoliko se razmišljaš o studiju u Nizozemskoj vjerovatno spadaš u jednu od dvije skupine budućih studenata: već si se manje-više odlučio/la na koje se sveučilište želiš upisati i u kojem gradu živjeti ili još nisi u potpunosti siguran/na o toj odluci te nemaš strogu preferenciju ali svakako želiš živjeti i studirati u Nizozemskoj. U nadi da će ti nadolazeći tekst pomoći pri odluci, donosimo ti top 9 gradova za studiranje u Nizozemskoj!

Leiden

Leiden je relativno malen grad lociran između Haaga i Amsterdama. Dom je sveučilištu Leiden University– najstarije sveučilište u Nizozemskoj, osnovano 1575. Sveučilište u Leidenu se konzistentno plasira u top 100 najboljih sveučilišta na svijetu. Neke od najzanimljivijih činjenica su da je cvijet tulipan predstavljen zapadnoj Europi i populariziran iz botaničkog vrta Sveučilišta te da je u Leidenu rođen svjetski poznati umjetnik Rembrandt.

Unatoč svojoj veličini, Leiden nudi vrlo uzbudljiv i šarolik studentski život, bilo da želiš u izlazak vikendom, kulturno uzdizanje u muzejima ili tihi park za opuštanje, Leiden ima sve što tražiš i više!

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Groningen

Vjerovatno zbog toga što značajan dio stanovništva Groningena čine studenti, ovaj grad ima fascinantan i uzbudljiv noćni život. Ako uz studij želiš obogatiti svoj društveni život te u slobodno vrijeme ići na party-je, Groningen je definitvno grad za tebe. Upravo zbog ovoga poznat je kao odličan studentski grad.

Osim barova i klubova, Groningen ima vrlo zanimljivu staru gradsku jezgru koju možeš beskrajno istraživati te je poznat po nekoliko povijesno značajnih postignuća: Groningen je dom prve sveučilišne predavačice te prvog nizozemskog astronauta.

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Amsterdam

Smatramo da uzbudljivost i čari Amsterdama ne treba posebno naglašavati s obzirom da vjerovatno nema osobe koja nije željela barem posjetiti ovo međunarodno utočište. Nadaleko je poznata otvorenost i raznolikost ovog grada što potvrđuje i činjenica da ovdje žive ljudi podrijetlom iz preko 180 različitih država, a otprilike se i toliko različitih jezika može čuti kroz Amsterdam. Također, dom je dvaju poznatih i visoko kvalitetnih sveučilišta: Amsterdam University i Vrije Univesity Amsterdam. Ukoliko odlučiš ovdje studirati ili samo posjetiš Amsterdam na kratko, svakako se nećeš dosađivati s mnogobrojnim jedinstvenim muzejima i atrakcijama poput kuće Ane Frank, Rijks muzeja, muzeja mikrobiologije, Van Gogh muzeja te muzej prostitucije i nebrojenih drugih. Amsterdam je izrazito skup grad ali ako si se baš zaljubio/la u njega, sanjaš o stanovanju u Amsterdamu, a budžet ti to ne dopušta, ne brini! Uvijek možeš potražiti smještaj u nekom od obližnjih sela i gradića tako da ti je Amsterdam uvijek nadohvat ruke, pogotovo sa javnim prijevozom izvrsnim kao što je nizozemski.

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Rotterdam

Najpoznatiji po svojoj brodskoj luci, Rotterdam krasi mnogo drugih obilježja. Jedno od najčuvenijih je Erasmus University Rotterdam, svuečilište među 80 najboljih u svijetu, a posebno u kategoriji Business.

Iako je Rotterdam drugi najveći grad u Nizozemskoj, daje na dojmu kao da je najveći. Nakon što je bio izrazito oštećen u Drugom svjetskom ratu, Rotterdam je postao čisto platno na kojem je Nizozemska izgradila društveno, ekonomsko i arhitekturno središte koje svih ostavlja bez daha. Ovaj grad nebodera odličan je izbor za one koje vole biti u centru zbivanja, uživaju u užurbanom stilu života i sanjaju o životu u metropoli. Rotterdam je izvrstan studentski grad, s obzirom da se u Rotterdamu uvijek nešto događa, od festivala, zabava, kulturnih i ostalih događanja do inovacija i znanstvenih dostignuća, a najbolje je geografski pozicioniran od svih nizozemskih gradova te se javnim, domaćim i međunarodnim, prijevozom vrlo jednostavno i brzo kretati.

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Eindhoven

Eindhoven je dom poznatom i visoko plasiranom tehnološkom i inovativnom sveučilištu Eindhoven University of Technology, a osim toga je i središte inovacija i tehnološkog napretka sa najvećim brojem inovacija na malom području u Europi. Upravo se zato Eindoven i naziva Brain Port. Sjedište je tehnoloških firmi poput Philips-a s kojim je Eindoven University of Technology u partnerstvu, tako da ukoliko si zainteresiran/a studirati bilo što inovativno, Eindhoven je grad za tebe!

Osim toga život u Eindhovenu može biti vrlo uzbudljiv te nudi mnogo zanimacija a i prilika za mlade, također ima svoju u zrakoplovnu luku koja nudi vrlo povoljne letove što čini putovanje ili povratak kući puno jednostavnijim.

top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Delft

Delft je grad nalik vrlo umanjenoj verziji Amsterdama- klasična nizozemska arhitektura te brojni kanali nude svu pogodnost romantičnog Amsterdama, ali bez prevelike buke, hrpe turista i vrtoglavih cijena.

Slično Eindhovenu, Delft ima tehnološki orijentirano sveučilište Delft Univesity of Technology plasirano na 78. mjestu u čitavom svijetu. TU Delft nudi svjetski cijenjene programe u području Computer Science, IT, matematike te ostalih programa u tehnološkom sektoru, a za ispite možeš učiti u sveučilišnoj knjižnici koja je poznata kao ikona nizozemske arhitekture.

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Den Haag

Amsterdam je službeni glavni grad Nizozemske, ali Haag je njeno administrativno središte,  sjedište parlamenta, Međunarodnog suda te svih stranih ambasada pa tako i od Republike Hrvatske. Haag je odličan izbor za ambicijozne studente u područijima prava, politike i međunarodnoh odnosa, ali i za one zainteresirane za znanstvene smjerove na The Hague University of Applied Sciences te umjetnost i dizajn na Royal Academy of Art. Haag je poznat i kao mjesto za međunarodne studente pa ih stoga privlači gotovo 40,000 što ga čini odličnim društvenim središtem za rađanje novih društvenih i poslovnih odnosa. 

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Tilburg

Tilburg je manji grad na zapadu Nizozemske, blizu granice s Belgijom, dom Tilburg Universityju te sjedište TheSwipe-a!

Tilburg University je odlikovano sveučilište i prvi izbor za buduće studente u područijima prava, psihologije i menadžmenta. Kampus sveučilišta izvrsno je mjesto za druženje, a šuma koja ga okružuje najbolja lokacija za istraživanje i opuštanje. Unatoč svojoj veličini, Tilburg je pravi studentski gradić sa brojnim barovima, parkovima i mjestima za povremeni tulum, a posebno na King’s Day.

Ako se odlučiš upisati Tilburg University, obavezno sudjeluj u TOP Week-u – uvodnom tjednu za međunarodne i domaće brucoše tijekom kojeg možeš upoznati nove kolege, studentske udruge i najbolja mjesta za provod ili odmor.

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Utrecht

Utrecht je jedan od najpopularnijih gradova za studiranje u Nizozemskoj, a Utrecht University najbolje sveučilište u Nizozemskoj na višestrukim rang ljestvicama. Koje god područje te zanima, Utrecht University vjerovatno ima u ponudi program za tebe. Predavanja i praktikumi odvijaju se na jednom od više kampusa koje Utrecht University ima diljem Utrechta. Najpoznatiji je Utrecht Science Park– impresivan kampus na rubu grada i središte znanosti i obrazovanja u Nizozemskoj u kojem možeš pronaći botanički vrt, 3 bolnice, farmu domaćih životinja katedre za veterinarsku medicinu, 51,000 studenata te preko 130 različitih kompanija na površini kampusa od 322 hektara! Ako se ipak još nisi pronašao/la u nekom specifičnom smjeru ili području koje želiš studirati, University College Roosevelt i University College Utrecht nude opciju da skrojiš sam/a svoj kurikulum iz više područja istovremeno, a na trećoj godini se možeš opredijeliti za ono što otkriješ da te zanima.

Osim akademske izvrsnosti, Utrecht se može pohvaliti bogatom poviješću, prekrasnim kanalima i budnim studentskim životom pa ti nikada neće ponestati materijala za istraživanje i otkrivanje, a dosada je u Utrechtu nepoznat pojam.

Top 9 gradova za studente u Nizozemskoj

Nakon odabira željenog sveučilišta i grada u kojem želiš živjeti i/ili studirati, potrebno je krenuti u potragu za smještajem. Što ranije kreneš u potragu to bolje! Za neke osnovne informacije i savjete o traženju i prijavi za smještaj, pročitaj naš Vodič: Kako pronaći smještaj u Nizozemskoj?

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *