fbpx

Troškovi života u Nizozemskoj

Jedan od najvećih nepoznanica prilikom selidbe u Nizozemsku su cijene svakodnevnog života. Iako su zemlje zapadne Europe na glasu kao skupe i nedostižne, troškovi života u Nizozemskoj su relativno prosječni i pristupačni u usporedbi s ostalim državama tog područja. Troškovi variraju između velikih nizozemskih gradova kao što su Amsterdam ili Rotterdam naprema manjim gradovima kao što su Tilburg ili Delft. Nizozemska je država s visokim standardom života puna zelenih površina, odlične javne infrastrukture i mnoštvom opcija za svakog pojedinca.  

Općenito o troškovima 

Dućani i cijene namirnica

Kada pričamo o troškovima života u Nizozemskoj, hrana je jedna od cijenovno najpristupačnijih troškova. Nizozemska ima širok izbor dućana i proizvoda u njima, neki od najpoznatijih dućana su Albert Heijn, Jumbo i Lidl. Cijene namirnica su usporedive s Hrvatskim cijenama, ali ako koristiš kartice za popuste kao što je Albert Heijn bonus card ili promocije kao što su op=op što u prijevodu znači do isteka zaliha tako da su cijene značajno niže. Lanci poput Coop-a, Nettorame i Dirk-a imaju diskontne cijene koje su niže od ostalih lanaca. Svi dućani imaju široke izbore namirnica te nude široke vegetarijanske i veganske izbore. U prosjeku trošak namirnica na mjesečnoj razini iznosi oko €500.

Domaći proizvodi 

U Nizozemskoj također postoje dućani i restorani u kojima možete kupiti hrvatske proizvode. Albert Heijn prodaje Vegetu i Ajvar, ali dućani poput Kolektiva u Tilburgu ili Balkan shop-a u Rotterdamu nude širok izbor domaćih proizvoda kao što su Domaćice, Cedevita, Ledo proizvodi i mlinci. Osim dućana, u Tilburgu se nalazi restoran Klopa s mnogo jela iz naše regije među kojima su najpopularniji ćevapi. 

Troškovi stanovanja

Troškovi stanovanja u Nizozemskoj su u prosjeku od €350 do €900 ovisno o tome kakvu vrstu smještaja tražiš. Sobe i studio apartmani su najpopularniji među studentima. Postoje subvencije od države za koje je potrebno ispuniti nekoliko kriterija.  

Troškovi zdravstvenog osiguranja

Za studente koji žele raditi uz svoj studij, zdravstveno osiguranje u Nizozemskoj je bitno iz razloga ako ga nemate možete dobiti kaznu. Zdravstvena osiguranja se kreću od €109 mjesečno pa na dalje ovisno o pokrivenosti paketa, ali kao student se možeš prijaviti za Healthcare Allowance. Drugim riječima, Nizozemska vlada refundira do €107 mjesečno osoba koje ne zarađuju minimalnu nizozemsku plaću tako da možeš imati zdravstveno osiguranje za samo €2. 

Za više informacija o životu i školovanju u Nizozemskoj pogledaj još naših blogova te kontaktiraj nas za više pitanja!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *