fbpx

Troškovi života u Nizozemskoj

Troškovi života u Nizozemskoj

Troškovi života u Nizozemskoj

Jedan od najvećih nepoznanica prilikom selidbe u Nizozemsku su cijene svakodnevnog života. Iako su zemlje zapadne Europe na glasu kao skupe i nedostižne, troškovi života u Nizozemskoj su relativno prosječni i pristupačni u usporedbi s ostalim državama tog područja. Troškovi variraju između velikih nizozemskih gradova kao što su Amsterdam ili Rotterdam naprema manjim gradovima kao što su Tilburg ili Delft. Nizozemska je država s visokim standardom života puna zelenih površina, odlične javne infrastrukture i mnoštvom opcija za svakog pojedinca.  

Općenito o troškovima 

Dućani i cijene namirnica

Kada pričamo o troškovima života u Nizozemskoj, hrana je jedna od cijenovno najpristupačnijih troškova. Nizozemska ima širok izbor dućana i proizvoda u njima, neki od najpoznatijih dućana su Albert Heijn, Jumbo i Lidl. Cijene namirnica su usporedive s Hrvatskim cijenama, ali ako koristiš kartice za popuste kao što je Albert Heijn bonus card ili promocije kao što su op=op što u prijevodu znači do isteka zaliha tako da su cijene značajno niže. Lanci poput Coop-a, Nettorame i Dirk-a imaju diskontne cijene koje su niže od ostalih lanaca. Svi dućani imaju široke izbore namirnica te nude široke vegetarijanske i veganske izbore. U prosjeku trošak namirnica na mjesečnoj razini iznosi oko €500.

Domaći proizvodi 

U Nizozemskoj također postoje dućani i restorani u kojima možete kupiti hrvatske proizvode. Albert Heijn prodaje Vegetu i Ajvar, ali dućani poput Kolektiva u Tilburgu ili Balkan shop-a u Rotterdamu nude širok izbor domaćih proizvoda kao što su Domaćice, Cedevita, Ledo proizvodi i mlinci. Osim dućana, u Tilburgu se nalazi restoran Klopa s mnogo jela iz naše regije među kojima su najpopularniji ćevapi. 

Troškovi stanovanja

Troškovi stanovanja u Nizozemskoj su u prosjeku od €350 do €900 ovisno o tome kakvu vrstu smještaja tražiš. Sobe i studio apartmani su najpopularniji među studentima. Postoje subvencije od države za koje je potrebno ispuniti nekoliko kriterija.  

Troškovi zdravstvenog osiguranja

Za studente koji žele raditi uz svoj studij, zdravstveno osiguranje u Nizozemskoj je bitno iz razloga ako ga nemate možete dobiti kaznu. Zdravstvena osiguranja se kreću od €109 mjesečno pa na dalje ovisno o pokrivenosti paketa, ali kao student se možeš prijaviti za Healthcare Allowance. Drugim riječima, Nizozemska vlada refundira do €107 mjesečno osoba koje ne zarađuju minimalnu nizozemsku plaću tako da možeš imati zdravstveno osiguranje za samo €2. 

Za više informacija o životu i školovanju u Nizozemskoj pogledaj još naših blogova te kontaktiraj nas za više pitanja!

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *