fbpx

Vodič: Kako pronaći smještaj u Nizozemskoj?

Vodic Kako pronaci smjestaj u Nizozemskoj

Vodič: Kako pronaći smještaj u Nizozemskoj?

Kako pronaći smještaj u Nizozemskoj? – Preseljenje u inozemstvo uvijek za sobom povlači određene izazove, a vjerojatno onaj najbitniji jest pronalazak smještaja. Nažalost, nizozemski fakulteti ne posjeduju nekretnine te ti ne mogu osigurati sobu u studentskom domu, već su studenti sami odgovorni za pronalazak vlastitog smještaja. Ukoliko si odabrao/la studij u Nizozemskoj, a još uvijek nisi osigurao/la smještaj, obeshrabrile su te priče kako je to težak proces ili jednostavno ne znaš kako pronaći sobu ili stan – ne brini se! TheSwipe je tu kako bismo ti pružili osnovne informacije kako do svog novog doma te ti u produžetku donosimo potpuni vodič za pronalazak smještaja! 

kako pronaći smještaj u Nizozemskoj

Nizozemska je vrlo primamljiva država za studij i rad te stoga privlači veliki broj međunarodnih studenata svake godine zbog čega je potražnja za smještajem izrazito velika. Zbog ovoga je vrlo važno napomenuti da što prije počneš tražiti, to bolje!

Kako pronaći smještaj u Nizozemskoj?

 1. Počni na vrijeme! Važno je potragu započeti što ranije, ne samo zato što će ti zbog toga čitavi proces biti mnogo opušteniji, nego će ti šanse da pronađeš idealan smještaj po svojoj volji biti veće. Nizozemski maturanti, a budući studenti, najčešće kreću u potragu za svojim smještajem nakon završetka zadnjih ispita u srednjoj školi pa bi ti u cilju trebalo biti baciti se u ovaj pothvat prije njih.
 2. Svoj novi dom možeš tražiti na nekoliko različitih načina
 • agencije specijalizirane za studentski smještaj (neke od najpopularnijih su SSH Student Housing i DUWO).
 • privatne agencije za iznajmljivanje nekretnina i platforme za oglašavanje (u ovoj kategoriji najzastupljenije su Kamernet, Kamers.NL, i Pararius.com te Rotvast, i VGW Housing).
 • društvene mreže (društvene mreže su se i u ovom slučaju više puta pokazale vrlo korisnima pa tako postoje i studentske Facebook grupe gdje se nerijetko pojavi prilika da naslijediš stan ili sobu od nekog studenta koji se iseljava).
 • Short Stay (vjerojatno ćeš u svojoj potrazi za studentskim smještajem naići na ovaj termin. Short Stay studentski smještaj je često vrlo primamljiv jer nudi sobe ili stanove za studente po pristupačnim cijenama te se uz to u većini slučajeva taj smještaj nalazi na kampusu ili u centru grada. Svakako je dobra ideja prijaviti se i za ovu vrstu smještaja, međutim nedostatak Short Stay-a je u tome što se ondje može boraviti najviše godinu dana nakon čega moraš potražiti novi smještaj).
 1. Ugovori viewing (razgledavanje)
 • Nakon što doneseš odluku da ti se odabrani smještaj sviđa i stanodavac je dao pozitivan odgovor, poželjno je zatražiti i ugovoriti razgledavanje budućeg doma. Ovo je važan korak iz više razloga; moći ćeš uživo vidjeti kako stan ili soba izgleda, upoznati buduće cimere ukoliko ih imaš te vidjeti radi li sve u sobi ili stanu kako treba. Pod ovim se misli na potencijalne kvarove ili nedostatke koji možda nisu bili vidljivi na slikama, a novostečene informacije ti mogu pomoći pri donošenju ove važne odluke. Mnogi zainteresirani studenti za vrijeme potrage za stanovima nisu fizički prisutni u Nizozemskoj, ali imaj na umu da uvijek možeš zamoliti za sastanak preko video poziva s budućim cimerima ili stanodavcem te na taj način dobiti obilazak smještaja. Mnogi će sa zadovoljstvom pristati na tu ideju, međutim, u nekim slučajevima prethodan obilazak sobe ili stana nije moguć zbog neprekidne naseljenosti tog prostora te da bi se izbjeglo ometanje njegovih trenutnih stanara, ali to možeš očekivati većinom kod studentskog smještaja u domovima na kampusu.
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 25012acc-b643-40c7-a055-a69aae948a7f

Što očekivati kod smještaja?

Ono prvo i najbitnije što možeš očekivati je cijena koja se kreće između €400 i €600 po osobi. Naravno, mnogi faktori utječu na cijenu stana ili sobe te u nekim slučajevima ona može biti viša ili niža od navedenog prosjeka. Uz mjesečne troškove smještaja, gotovo uvijek je potrebno platiti polog za smještaj prije useljenja koji u većini slučajeva iznosi jednu ili dvije mjesečne cijene smještaja te se položeni iznos vraća studentu nakon iseljenja ukoliko je s prostorom sve u redu, tj. ako ništa nije razbijeno ili uništeno.

 • Ukoliko u najam uzimaš privatnu kuću ili apartman, naići ćeš na prosječnu kvadraturu između 30 i 70 m2. Ove vrste nekretnina imaju vlastiti ulaz, kuhinju, dnevnu sobu, vlastitu kupaonicu te spavaću sobu (osim u slučaju studio apartmana).   
 • Smještaj namjenjen za studente (npr. studentski dom) nudi većinom dvije opcije; soba u dijeljenom stanu ili privatan (studio) apartman. Soba u dijeljenom stanu prosječne je veličine 12-15 m2 te se nalazi u višesobnom stanu. U ovom slučaju dnevna soba, kuhinja, kupaonica  i toalet dijele se skupa s ostalim studentima u tom stanu, a spavaća soba tvoj je privatni prostor, nekada i svaka soba ima svoj privatan toalet i kupaonicu. Neki domovi nude toalet i kupaonicu za  čitavi kat te zgrade, a drugi nude te opcije u svakom stanu pa ih dijeli nekoliko studenata iz jednog stana, najčešće 4 ili 5. Iako u Nizozemskoj postoje bratstva i sestrinstva, studentski domovi ne diskriminiraju između spolova te ćeš najvjerojatnije naići na cimerice i cimere zajedno ako se odlučiš na ovu opciju za stanovanje. Privatan (studio) apartman u sklopu doma je smještaj samo za tebe s tvojim vlastitim toaletom i kupatilom, ali zbog toga mu je i cijena viša nego samo sobi. Studentski smještaj u ovom smislu ima nekoliko pogodnosti poput mogućnosti nastanka novih prijateljstava zbog velikog broja studenata u jednoj zgradi, relativnu sigurnost zbog ulaznih vrata u stambenu zgradu s kontrolom pristupa, te često izvrsna lokacija u odnosu na centar grada ili sveučilište. Uz to, studentski domovi gotovo uvijek imaju zajednički prostor za zabavu i rekreaciju za sve studente u zgradi a ponekad i teretanu. Također, studentski smještaj često nudi i osiguran parking za bicikle i automobil, a nerijetko i električni automobil koji je moguće iznajmiti po vrlo pristupačnoj cijeni.
 • Soba u dijeljenom stanu može se pronaći i neovisno od studentskih domova kao dio  nekretnine koju iznajmljuje stanodavac kao privatna osoba. Sve karakteristike ovog oblika smještaja slične su kao i u dijeljenoj sobi u studentskom domu. Jedina razlika je što se ovakav dijeljeni stan češće nalazi u kućama i manjim stambenim zgradama umjesto većim studentskim domovima sa rekreativnim objektima.

Žargon 

Prilikom oglašavanja smještaja, koriste se mnogi izrazi s kojima se dosad možda nisi susreo/la a vrlo su bitni za razumjeti ukupne mjesečne troškove i sadržaj tvog budućeg doma. 

 • Including/excluding

Ova dva pojma nezaobilazni su kod svakog oglasa koji ćeš pogledati. Ukupni mjesečni trošak koji ćeš morati izdvojiti na smještaj sastoji se od osnovice (basic rent) što je cijena najma samog prostora za stanovanje. Na tu osnovicu svaki mjesec se dodaje iznos režija i drugih troškova koji dolaze sa najmom prostora. Ovaj dodatak naziva se service cost i obuhvaća plaćanje plina i struje te često interneta, telefona, odvoza otpada i drugih troškova za održavanje. Ponekad je mjesečna cijena vode uračunata u service cost zajedno s drugim režijama, a u nekim slučajevima je odgovornost plaćanja računa za vodu na tebi. Dakle, ukoliko je navedena cijena smještaja opisana pod including onda možeš očekivati da će to biti otprilike tvoji ukupni mjesečni troškovi smještaja. U slučaju da je navedena cijena excluding, onda na tu cijenu računaj nadodati još u prosjeku €150- €170 svaki mjesec.

 • Unfurnished

Najčešće se pod ovim pojmom podrazumijeva stambeni prostor koji je u potpunosti neopremljen i nenamješten uključujući i nedostatak rasvjete, podova, kuhinjskih elemenata,… Ukratko, unfurnished prostor je samo goli beton te zahtijeva plaćanje svih troškova instalacije podova, kupaonice, kuhinjskih elemenata i svega ostalog što bi ga učinilo prostorom za život. Najam unfurnished stana rijetko je isplativ osim ako ne planiraš ostati duže vrijeme u toj nekretnini. U nekim slučajevima moguće je na sebe prihvatiti sve troškove opremanja unfurnished prostora, a prilikom preseljenja ponuditi idućem stanaru mogućnost da otkupi naknadno instalirane elemente od tebe.

 • Upholstered

Stambeni prostor opisan kao upholstered dolazi s ugrađenim podovima, rasvjetom, kuhinjskim elementima, kupaonicom i ostalim elementima funkcionalnog životnog prostora s izuzetkom namještaja. Dakle, na tebi je odgovornost opremanja prostora s krevetom, stolovima, stolicama, priborom za jelo i sveg ostalog namještaja. Ukoliko ti takva vrsta dodatnog troška nije problem i ako planiraš u tom prostoru ostati na duže vrijeme, nenamješteni stanovi su izvrstan izbor s obzirom da ih možeš opremiti po svom ukusu i preferencijama.

 • Furnished 

Ako se odlučiš iznajmiti furnished stan ili sobu, dočekat će te u potpunosti namješten i opremljen prostor. Ova opcija se najčešće pronalazi u studentskom smještaju poput studentskih domova i odličan su izbor za studente koji se žele odmah useliti i započeti svoj studentski život pri dolasku te one koji nisu u mogućnosti izdvojiti veći iznos novca potreban za namještanje stana ili sobe.

Prevare (scams)

Važno je biti na oprezu kada tražiš smještaj preko oglasa na internetu jer nažalost postoje i lažni oglasi kreirani sa svrhom iskorištavanja mladih i neiskusnih studenata, pogotovo inozemnih studenata. Unatoč tome što postoje zakoni i regulacije za sprečavanje prevara, postoji značajan rizik da naiđeš na lažne oglase. Ovim putem ponudit ćemo ti nekoliko koraka koje možeš poduzeti da izbjegneš prevaru:

 1. Nemoj plaćati ništa dok ne potpišeš ugovor o stanovanju i osiguraš si taj smještaj. Čak i ako ti bude rečeno da je plaćanje određenog iznosa novca uvjet da dobiješ ugovor, nemoj pristajati na to jer se takvi uvjeti protive zakonu, a postoji velika šansa da nakon plaćanja bez potpisivanja ugovora više nikada nećeš ništa čuti od tog „stanodavca“.
 2. Detaljno pročitaj cijeli ugovor nakon što ga dobiješ na potpisivanje. Iako je često ugovor na nizozemskom jeziku, uzmi vremena i prevedi cijeli dokument i provjeri slažeš li se sa svime navedenim. Imaš potpuno pravo zatražiti dodatno objašnjenje za sve što ne razumiješ. Također, neki stanodavci nude ugovore s minimalnim trajanjem te traže od tebe da se obavežeš na određeno minimalno vrijeme ostanka u toj nekretnini bez mogućnosti preseljenja do isteka tog vremenskog roka. Takav uvjet u potpunosti je nezakonit te ti zadržavaš pravo preseljenja kada god ti to želiš, stoga nemoj potpisati ugovor koji sadrži takvu obavezu.
 3. Čak i kada je s ugovorom i nekretninom sve u redu, troškove nemoj plaćati preko anonimnih metoda poput Western Union, Airbnb, Moneygram, PayPal…)
 4. Ukoliko smještaj uzimaš preko stanodavca kao privatne osobe umjesto agencija za studentski smještaj, nisi obavezan/a priložiti kopije svojih identifikacijskih dokumenata, već samo onoliko osobnih informacija koliko je potrebno da se ispuni prijava ili ugovor.
 5. Kada ideš na razgledavanje stana (viewing), povedi roditelja ili prijatelja sa sobom, ne samo zbog sigurnosti nego i zato što je dva para očiju uvijek bolje od jednog kada je potrebno uočiti neke nedostatke i nepravilnosti.
 6. Nažalost prevarama nije uvijek kraj s uspješnim potpisivanjem ugovora o stanovanju i useljenjem. Nerijetko stanodavci pokušaju prevariti stanare koji se iseljavaju tako da izmisle oštećenja u stambenom prostoru i na taj način zadrže sigurnosni polog. Kako bi smanjio/la rizik da dođe do ove situacije, predlažemo da prilikom razgledavanja stana sa stanodavcem (ukoliko to radiš), vrlo pažljivo i detaljno napravite popis svih oštećenja i kvarova skupa sa stanodavcem koji će on/a na kraju potpisati da se slaže sa svime uočenim. Na popis stavite sve što primjetite bez obzira koliko malo ili naizgled nebitno. Također, sigurnosni polog ne smije biti zadržan čak i ako za vrijeme vašeg stanovanja dođe do oštećenja ukoliko je to oštećenje rezultat normalnog trošenja materijala s vremenom (npr. male ogrebotine i tragovi na podu kao rezultat običnog hodanja) već samo kada je nešto razbijeno ili uništeno zbog nemara (npr. razbijena vrata ili staklo).

Tips 

 1. Napiši kratak opis sebe koji ćeš slati pri raspitivanju za smještaj preko oglasa. Imaj na umu da stanodavci dobijaju na desetke, ponekad i stotine različitih prijava, stoga neka cilj tvoje poruke bude ostati zapamćen/a. Na primjer, možeš se kratko predstaviti, navesti svoj interes u taj smještaj, kratko opisati sebe te dodati neke svoje hobije, interese, osobine ili bilo što drugo što misliš da te čini jedinstvenim pojedincem i razlikuje od drugih aplikanata. Čuvaj taj tekst negdje na svom računalu ili mobilnom telefonu odakle ga možeš lako kopirati i zalijepiti u poruci stanodavcu. Na ovaj način nečeš samo sebe poštediti sastavljanja nove poruke svaki put, nego svoj tekst možeš s vremenom prilagođavati i mijenjati i tako u konačnici imati odličnu i jedinstvenu poruku s kojom ćeš sigurno ostati zapamćen/a!
 2. Odmah od početka imaj na umu da će neki stanodavci i agencije za smještaj od tebe očekivati da možeš dokazati da si ti ili tvoji roditelji/skrbnici financijski u mogućnosti plaćati tvoj smještaj. U ovu svrhu, od tebe će tražiti da pošalješ izvadak svoj primanja ili primanja onoga tko će plaćati taj smještaj od zadnjih nekoliko mjeseci. Pribavi takve dokumente odmah na vrijeme da izbjegneš raditi to naknadno i potencijalno izgubiš smještaj zbog nekoga tko je bio brži u svojoj prijavi.

Za kraj, ako ti je potrebno još informacija, uputa i savjeta, ne ustručavaj se uzeti uslugu informativnih konzultacija sa TheSwipe timom za vrijeme kojih ćemo biti u mogućnosti u potpunosti se posvetiti tvojoj situaciji i pružiti ti čitavo naše iskustvo kako bismo ti pomogli što prije i efikasnije pronaći idealan smještaj!

Saznajte više o Nizozemskoj:

Usluge i paketi

Studij u Nizozemskoj nikad nije bio pristupačniji

UGOVORITE VEĆ DANAS

Pogledajte listu naših usluga, odaberite uslugu koja je za vas, započnite avanturu života!
USLUGE

Podijelite ovaj blog:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Podijelite ovaj blog na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *